Sundhedspolitik i Elefanthuset

I Elefanthuset er sundhed og trivsel en vigtig del af hverdagen.
Vi har fokus på, at de unge har et kendskab til hvad de spiser,
får motioneret kroppen og på at den enkelte trives blandt andre mennesker.

Derfor har vi udarbejdet sundhedspolitik, hvor husets personale og unge
har flere forskellige muligheder og guidelines for, hvordan vi hjælper hinanden.

Mobning

Elefanthuset tolerer ingen form for mobning. Dette gælder for alle mennesker i huset. Ansatte som unge. Det er vigtigt at husets værdigrundlag kommer til sin ret. Derfor skal vi være med til at skabe omsorg, tryghed, nærvær og tillid til hinanden, så vi kan forebygge eventuelle situationer, der ellers ville kunne opstå.

Opdager vi, at en eller flere personer bliver mobbet, bliver der med øjeblikkelig virkning kaldt til samling, så vi kan få løst de ting, som har skabt problemerne.

Den enkelte

Ingen er ens, og vi har plads til alle de ting, der skulle opstå. Derfor bliver samtlige punkter i sundhedspolitikken drøftet med denne unge ved indskrivning, løbende og efter behov. Hermed har vi mulighed for at opsætte personlige træningsplaner, hygiejneplaner og hvad der ellers er behov for.

Kost

Hos os er det ikke kun vigtigt hvad vi spiser, men også at vi får spist. Derfor har vi meget varieret kost ugen igennem. Vi tilbyder de unge at være med til at sætte deres eget præg på de retter, der bliver serveret. De unge er med til at sammensætte den ugentlige madplan. Derfor bliver der heller ikke kun serveret grøntsager og linser.

Vi laver mad i fællesskab både morgen, middag og aften. Alle unge spiser samlet for at snakke om dagens gøremål, og allerede her skaber vi derfor en grobund for en god start på dagen. Ligeledes bliver dagens oplevelser og begivenheder vendt ved de øvrige måltider.

Der serveres masser af mellemmåltider i løbet af dagen. Dette kan bestå af alverdens frugt, rugbrød og hvad de unge mener, kan gøre dem godt.

Motion

Husets unge får alle tilbudt at træne og dyrke motion. Vi er tilknyttet et lokalt træningscenter, hvor du kan træne individuelt eller sammen med os andre i huset.

Yderligere tilbyder Elefanthuset aktiviteter der kan skabe fokus på sundhed og motion. Det er de unge selv, der sætter grænser for motionsformen.

Vi har ugen igennem flere ture rundt i byen, hvor vi holder os aktive. Vores fokus på, at vi får rørt kroppen kan også ske gennem daglige aktiviteter i huset/haven.

Hygiejne

Det er vigtigt at vi alle hjælper hinanden med at gøre rent. Derfor har vi sat enkelte spilleregler som gør, at vi kan hjælpe hinanden gennem hverdagens daglige gøremål.

Værelset: Her er der frihed under ansvar. De unge er selv ansvarlige for at værelserne bliver gjort rent, samt at tallerkener og glas bliver sat i opvaskemaskinen.

Fællesområder: Disse bliver gjort rent i fællesskab, så vi alle bliver en del af den læring, der er i at gøre rent i hjemmet.

Opvaskeren: Denne tømmes efter behov, hvor vi prøver at hjælpe hinanden.

Os selv: Vi går i bad, børster tænder og går klædt som vi selv ønsker. Vi ønsker dog, at alle unge får vasket deres tøj, derfor skal vasketøj lægges i vasketøjskurven og sættes over i vaskemaskinen. Vi hjælper de unge, så de kan lære at bruge denne.

Vi hjælper alle hinanden med de opgaver der skulle opstå. Det er vigtigt at alle føler ansvar for sig selv og andre i huset.

Rygning

Vi har et regelsæt, der skal overholdes. Både for ens egen skyld, men også af hensyn til de andre i huset. 

  • Der er opsat rygepavillion ude foran huset, som kan bruges (skodder samles op og smides ud).
  • Der må IKKE ryges andre steder i huset.
  • Der må IKKE ryges hash på stedet, opdages dette, er der selvfølgelig en konsekvens som der er alle andre steder. Har du brug for hjælp med et evt. misbrug hjælper vi dig så snart der oplyses om dette.

Vi hjælper gerne den unge med et rygestop, men har også forståelse for at rygning kan være en del af deres hverdag. Derfor har vi opstillet et rygeområde, som kan benyttes.

Vi lægger stor afstand til hash, og accepterer ikke at dette rusmiddel indtages I Elefanthuset. Derfor ønsker vi IKKE, at dette befinder sig i huset. Har du udfordringer med indtagelse af rusmidler, hjælper vi i Elefanthuset dig videre til en hverdag uden hash og rusmidler. 

Stoffer

Det er strengt FORBUDT at indtage stoffer i forbindelse med Elefanthuset. Findes der stoffer eller ses indtagelsen af dette, har det konsekvenser for dit fremtidige ophold på Elefanthuset. Har nogen brug for hjælp med et evt. misbrug hjælper vi de unge med at få dem udredt, og lagt en plan for, hvordan de kan hjælpes.